Fietsen

Er zijn erg veel mooie fietspaden op het eiland. Texel heeft maar liefst 140 km fietspad en daar zijn erg veel mooie routes bij. Een aanrader is het fietspad langs de Waddenzee. Hier fiets je over de dijk, uitkijkend over het water en begeleid door het trage geklots van de golven. Maar het oude Waalenburgerdijkje tussen De Koog en Den Burg is ook wel erg mooi. En de duinrand nabij De Koog en Den Hoorn niet te vergeten... Onderweg kom je altijd wel een leuk terrasje of cafeetje tegen om even uit te rusten.  

Fietsroutenetwerk Texel

57 Fietsknooppunten   -   170 km

Texel heeft  een uitgebreide  fietsroutenetwerk met fietsknooppunten. Daarmee bepaalt u zelf uw route en het aantal kilometers dat u wilt fietsen. Vrijheid en flexibiliteit staan voorop!

Hoe werkt het?

Op infopanelen langs de route en op de kaart van Texel staan de nummers van de fietsknooppunten aangegeven. Tevens worden de afstanden tussen de fietsknooppunten vermeld.
  • Onthoud het nummer van de startplaats waar uw fietstocht begint, zodat u indien gewenst ook weer op het beginpunt kunt eindigen.
  • U volgt de borden van knooppunt naar knooppunt.
  • Op elk fietsknooppunt kunt u een keuze maken in welke richting u uw fietsroute wenst te vervolgen.
  • Het aantal knooppunten is overzichtelijk: 57 stuks. Informatiepanelen met een netwerkkaart staan verspreid over het eiland. Niet op elke kruising van knooppunten dus, maar dat is hier ook niet nodig.
Veel fietsplezier! Kijk voor meer informatie op: http://www.texel.net/nl/wat-te-doen/fietsen/
avondkoekoeksbloem-wandelaars-FotoSytskeDijksen-Foto-Fitis-1

Wandelen

Naar de mooiste plekjes

Texel ontdek je het beste te voet of op de fiets. Zo kom je al wandelend op de mooiste plekjes. En heb je alle tijd om geluiden, geuren en kleuren in je op te nemen.Het is leuk om van tevoren een mooie wandelroute uit te zoeken, maar echt nodig is het niet. Er zijn op het eiland veel bewegwijzerde wandelroutes. Door de duinen en het bos loopt een wijdvertakt net van wandelpaden. Hier kun je zomaar opeens verrast worden door een bloeiend heideveld. Op de Hoge Berg is het heerlijk wandelen tussen de ‘tuunwallen'. En als je op Texel bent, maak je natuurlijk een lekkere strandwandeling. Het uitgestrekte strand ziet er steeds weer anders uit. Eb en vloed, wind en water, zon en wolken verzorgen hier een permanente voorstelling.
 

Wandelpad Slufter tot Kaap

Wandeling van Oost naar West over boerenland Agrarische natuurvereniging De Lieuw heeft een wandelpad aangelegd van Oosterend tot aan De Slufter. Deze 'dwarsdoorsteek' over voornamelijk boerenland laat goed zien hoe het noordelijk deel van Texel is ingepolderd. Tot de 17e eeuw kende noordelijk Texel nog geen polders. Het gebied tussen Eijerland en Texel - het 'buitenveld' - bestond uit stuifduinen en kwelderzand met zandvlaktes. Enkele diepe kreken, zoals de 'Rog' en 'Hoogezandskil', voerden het opgestuwde water weer af naar zee. Zand en slik bleven achter. Met deze wandeling gaat u op reis door de tijd. U ziet wat diverse inpolderingen het noordelijke deel van Texel hebben opgeleverd. Van agrarisch land tot unieke vegetatie met bijzondere plantensoorten. Wilt nu nog meer informatie: http://www.texel.net/nl/wat-te-doen/wandelen/